Een samenwerking tussen:
  • Logo Gemeente Heumen
  • Logo Gemeente Berg en Dal
  • Logo Oosterpoort wonen
  • Logo Waardwonen
Logo Achter de voordeur

Anja, 58 jaar

“Ik wist niet dat het inkomen van mijn inwonende dochter voor de Belastingdienst meetelde bij mijn inkomen.”

Anja, 58 jaar

“Mijn dochter had problemen met haar man en kwam tijdelijk met haar kindje bij mij wonen. Natuurlijk vang je je kind dan op. Mijn dochter werkt en betaalde af en toe mee aan de boodschappen. En toen kreeg ik bericht van de Belastingdienst dat ik alle huurtoeslag over het vorige jaar moest terugbetalen en dat ik nu niets meer kreeg. Dat kwam door het inkomen van mijn dochter, die bij mij inwoonde. Ook kreeg ik bericht van Munitax en BSR dat ik geen kwijtschelding meer kreeg.”

“Ik kan niet rondkomen zonder huurtoeslag en heb al helemaal geen geld om de huurtoeslag terug te betalen. Ik wilde mijn dochter er niet mee lastig te vallen want die had al problemen genoeg door haar moeilijke echtscheidingsprocedure en zij moest sparen voor de verhuizing en inrichting van een andere woning. En het was toch mijn probleem?”

“Ik had er slapeloze nachten van en kreeg veel last van hoofdpijn. Via mijn huisarts kwam ik bij de gemeente. Bij schuldhulpverlening hebben ze alles op een rij gezet, een betalingsregeling getroffen met de Belastingdienst en uitgelegd dat mijn dochter moest meebetalen aan mijn vaste lasten omdat ik door haar inwoning geen recht meer had op huurtoeslag. Ik wist niet dat het inkomen van een inwonend meerderjarig kind bij de Belastingdienst meetelde bij mijn inkomen. Toen ik dit aan mijn dochter vertelde, ging die mij meteen een maandelijkse bijdrage betalen en meehelpen aan het terugbetalen van de huurtoeslag. Wat een opluchting.”

De naam en de foto van Anja zijn niet echt. Het verhaal wel. Zo respecteren wij de privacy.